Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Samen met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik en Curavista BV vormen de URinControl-onderzoekers het projectteam URinControl-4All. Dit keer uit het projectteam: Anke Lambooij!

Wie ben je?

Mijn naam is Anke Lambooij. Ik ben opgeleid tot apotheker en werk bij het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. Daar proberen we artsen en apothekers te ondersteunen met onder meer scholing en feedback. We werken zo aan bij goed voorschrijven en afleveren van geneesmiddelen: het juiste middel aan de juiste patiënt, voor de juiste periode, maar ook met de juiste ondersteuning. Soms kan dat ook betekenen dat een geneesmiddel juist niet nodig is, maar dat een andere behandeling juist beter is. 

Wat is jouw rol in het URinControl-4All team?

Binnen het team probeer ik met name de apothekers en hun teams te betrekken in de implementatie van de app. Ik ben ervan overtuigd dat de apotheek bij uitstek een plek is waar patiënten met vragen over urineverlies terecht kunnen, en een goed advies over eHealth kunnen krijgen. Daarnaast werk ik mee aan het verbeteren van de inhoud van de app, zodat hij nog beter toegankelijk wordt, ook voor mensen die moeite hebben met lezen.

Wat is je belangrijkste boodschap in de zorg voor urineverlies?

De zorg bij urineverlies kan echt beter met minder medicijnen en meer eHealth. En dat is niet ingewikkeld en hoeft niet veel tijd te kosten aan de balie of in de spreekkamer. Probeer zo’n app gewoon eens, zelf of bij een patiënt. De patiënt ziet zijn telefoon immers veel vaker dan jou!