3. Mening van patiënten

Originele publicatie:

Wessels NJ, Hulshof L, Loohuis AMM, et al. User Experiences and Preferences Regarding an App for the Treatment of Urinary Incontinence in Adult Women: Qualitative Study. JMIR Mhealth Uhealth. 2020;8(6):e17114.

Samenvatting voor een breed publiek:

Er zijn verschillende apps beschikbaar voor de behandeling voor ongewild urineverlies, maar er is nog weinig bekend over de ervaringen en voorkeuren van vrouwen die zulke apps gebruiken. Voor succesvolle toepassing van een app bij de behandeling van ongewild urineverlies is het belangrijk om de mening van gebruikers in kaart te brengen.

In dit onderzoek verkenden we de ervaringen en voorkeuren van vrouwen die de URinControl app 6 weken hebben gebruikt. We hielden 1 op 1 interviews met 9 vrouwen die last hadden van inspanningsincontinentie (1 deelnemer), aandrangincontinentie (3 deelnemers) of gemengde incontinentie (5 deelnemers). De interviews werden woord voor woord uitgeschreven. Na codering en analyse van deze tekst kwamen vier overkoepelende thema’s naar voren: Toegankelijkheid, Bewustzijn, Gebruiksgemak en Therapietrouw.

Vrouwen vonden de app nuttig en makkelijk te gebruiken. Ook gaven ze aan dat de app voor hen de drempel naar behandeling verlaagde en waardeerden ze de privacy die de app hen in de behandeling gaf. Ze werden zich meer bewust van de behandelmogelijkheden en vonden dat de app ondersteuning gaf bij het blijven volhouden van de oefeningen. Aan de andere kant hadden sommige vrouwen behoefte aan meer contact met een zorgverlener. Ook gaven enkele vrouwen met aandrangincontinentie aan dat ze door de app bewuster werden van hun symptomen en dit hinderlijk vonden.

De resultaten geven inzicht in hoe vrouwen een app voor de behandeling van ongewild urineverlies ervaren. Bij het breed beschikbaar stellen van de app (implementatie), kunnen deze resultaten helpen om de app nog beter af te stemmen op de toekomstige gebruikers. Dit kan bijvoorbeeld door de app zelf te verbeteren of, als patiënt dit wenst, de app te gebruiken in combinatie met begeleiding door een zorgverlener.

Benieuwd of de app ook echt werkt? Lees ook onze samenvatting over het effect na 4 maanden.

 

Automatisch een update ontvangen? Schrijf je dan in via “Blijf op de hoogte” in de rechterbalk.